Bývalí pracovníci sninského Vihorlatu dostali prvé splátky od moravského Unexu

22.01.2007 Snina

Snina 22. januára (TASR) - Dovedna 385 pracovníkov bývalého Vihorlatu v Snine po podpise zmluvy o postúpení pohľadávok so zástupcami moravskej strojársko-met...
Snina 22. januára (TASR) - Dovedna 385 pracovníkov bývalého Vihorlatu v Snine po podpise zmluvy o postúpení pohľadávok so zástupcami moravskej strojársko-metalurgickej spoločnosti UNEX, a. s. , Uničov dostalo na svoje účty prvé splátky. Nevyplatené mzdy a odstupné predstavujú približne 25 miliónov Sk.

Ďalšie splátky budú dostávať vždy v posledný deň v mesiaci až do ich vyrovnania. \"Vyzerá to tak, že až koncom marca - začiatkom apríla by mali otvoriť prevádzku tu vo Vihorlate a predtým, ako bolo dohodnuté, by mali ísť na preškolenie do firmy Unex v Uničove, \" uviedol dnes pre TASR predseda OZ Metalurg František Cenkner. Dodal, že pred týždňom si zástupcovia Unexu vybrali zatiaľ 16 vedúcich skupín, ktorí majú kontaktovať ďalších vybraných zamestnancov.
Vedenie moravskej firmy deklarovalo, že výrobu rozbehne zatiaľ v prenajatých halách - lisy a žeriavy. Spomínané haly chcel Unex odkúpiť. Strojársky podnik Vihorlat však už po druhýkrát za ostatné mesiace zmenil majiteľa. Obchodné podiely jeho posledného majiteľa, prešovského právnika Michala Pirníka a jeho firmy Sibéria, kúpila neznáma spoločnosť Takara Computing so sídlom v Plzni. Takara Computing je nevýrobnou firmou. Podľa obchodného registra sa zaoberá prenájmom nehnuteľností a nebytových priestorov. Jej jediným akcionárom je firma SOL Brno, ktorú kontroluje Valerie Investments S. A. z Britských Panenských ostrovov. Ich územie je jedným z takzvaných daňových rajov.
Skupina Unex je svetovo uznávaným výrobcom v odbore ťažkého strojárstva a partnerom radu svetových priemyselných kooperácií. Špecializuje sa na vývoj, výrobu, montáž a modernizáciu kolesových rýpadiel pre ťažbu nerastných surovín. K jej produkcii patria tiež oceľové konštrukcie - od výroby mostov, žeriavov, výrobných a športových hál a pod.
Väčšinu svojej produkcie exportuje Unex popredným firmám do celého sveta. Hlavným akcionárom Unexu je spoločnosť ARCADA Capital.
 

Vyberte región